Paardencoaching als onderdeel van een outplacement traject

Geplaatst op 14-09-2023

Categorie: Zakelijk

Outplacement trajecten worden steeds vaker ingezet om werknemers te begeleiden bij het vinden van een nieuwe baan na ontslag. Deze trajecten bieden ondersteuning en coaching op verschillende vlakken, zoals het opstellen van een cv, het voeren van sollicitatiegesprekken, en het ontdekken en versterken van persoonlijke vaardigheden. Een relatief nieuwe en effectieve methode die steeds meer wordt toegepast binnen outplacement is paardencoaching.

Paardencoaching maakt gebruik van de natuurlijke reacties en gedragingen van paarden om mensen te helpen bij het ontwikkelen van zelfinzicht, communicatieve vaardigheden, en het vergroten van hun persoonlijke effectiviteit. Deze vorm van coaching kan een waardevolle toevoeging zijn aan een outplacement traject, omdat het diverse aspecten van personal development richting werknemers.

Een paard is een bijzonder sensitief dier en reageert op subtiele signalen in de omgeving. Tijdens een paardencoachingsessie worden werknemers uitgenodigd om samen te werken met het paard, zonder enige vorm van fysiek contact. Het paard fungeert als een spiegel voor de emotionele en mentale processen van de persoon. De reactie van het paard kan inzicht geven in iemands gedrag, communicatiestijl, en persoonlijke blokkades.

Het werken met paarden biedt werknemers de mogelijkheid om inzichten te verkrijgen in hun eigen gedrag en communicatie. Paarden zijn namelijk zeer eerlijk en oordelen niet. Ze geven directe feedback op wat ze voelen en zien, waardoor werknemers bewust worden van hun eigen non-verbale signalen en de impact daarvan op anderen. Door deze bewustwording kunnen werknemers leren om effectiever te communiceren en beter om te gaan met eventuele uitdagingen in een nieuwe werkomgeving.

Een ander voordeel van paardencoaching is dat het werknemers uitnodigt om uit hun comfortzone te stappen. Het omgaan met paarden kan spannend zijn, maar dit creëert juist de mogelijkheid om angsten en belemmerende overtuigingen te overwinnen. Het leren omgaan met de onvoorspelbaarheid en kracht van een paard kan werknemers helpen om veerkrachtiger en proactiever te handelen in lastige situaties.

Daarnaast kan paardencoaching ook bijdragen aan het vergroten van zelfvertrouwen en assertiviteit. Het succesvol communiceren en samenwerken met een paard vereist duidelijke leiderschapsvaardigheden en het durven aangeven van grenzen. Door deze vaardigheden te oefenen met een paard kunnen werknemers meer vertrouwen krijgen in hun eigen capaciteiten en dit meenemen naar hun toekomstige werkomgeving.

Kortom, paardencoaching kan een waardevol onderdeel zijn van een outplacement traject. Het biedt werknemers de mogelijkheid om bewust te worden van hun eigen gedrag en communicatiestijl, en helpt hen bij het ontwikkelen van persoonlijke vaardigheden die waardevol zijn in een nieuwe werkomgeving. Door de unieke feedback en de krachtige spiegel die paarden bieden, kan paardencoaching werknemers helpen om met meer vertrouwen en succes de volgende stap in hun loopbaan te zetten.